Кан Академия

Кан Академия е образователна организация с идеална цел. Уебсайтът на Кан Академия (https://bg.khanacademy.org/) е създаден през 2006 г. от Салман Кан, американец от бангладешки и индийски произход. Мисията на организацията е „да предостави висококачествено образование на всекиго и навсякъде, безвъзмездно“.

Съдържанието в Кан Академия е създадено от експерти и е ориентирано към УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ.

УЧЕНИЦИТЕ се упражняват със своето собствено темпо, като първо запълват пропуските в обучението си, след което бързо напредват в усвояването на нови знания.

Ученикът придобива знания и умения от сайта с помощта на над 10 000 видео урока и повече от 100 000 упражнения. Темите покриват различни сфери на знанието. Образователните клипове са гледани над 200 милиона пъти в YouTube.

С помощта на Кан Академия УЧИТЕЛИТЕ могат да идентифицират пропуските в познанията на учениците и по този начин да отговорят на индивидуалните нужди на всеки ученик.

Версията на платформата на български се превежда, популяризира и прилага в българските училища от сдружение „Образование без раници“.

Всеки може да използва съдържанието на Кан Академия напълно безплатно!

І. СЪЗДАВАНЕ НА ПРОФИЛ РЕГИСТРАЦИЯ

За да си създадеш профил, отиди на https://bg.khanacademy.org/ и в зависимост от начина, по който възнамеряваш да използваш сайта, се регистрирай като Ученик, Учител или Родител.

След това избери как предпочиташ да се регистрираш – през Google, Facebook или имейл адрес.

От съображения за сигурност деца под 13 години нямат нужда от имейл адрес за регистрацията и могат директно да въведат избраните от тях потребителско име и парола.

Потребителите под 13 г. трябва да въведат и имейл адрес на родител или настойник, който да получи уведомление за създадения от детето профил.

Подробни инструкции за работа с платформата за  https://bg.khanacademy.org/khan-for-educators/resources/students

ІІ. ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА С ПЛАТФОРМАТА ЗА УЧИТЕЛИ

Стъпка 1: Създайте си профил

Отидете на https://bg.khanacademy.org/, изберете и следвайте инструкциите, за да си създадете профил.

Стъпка 2: Създайте клас

Отидете в своето „Табло на учителя“, достъпно от падащото меню с името Ви горе вдясно на екрана. Натиснете бутона „Добави нов клас“. Въведете избрано от Вас име на класа или добавете клас от Класната стая на Google. След това изберете предмет за Вашия клас.

Стъпка 3: Добавете ученици

Има три начина да добавяте ученици към своя клас:

  • Свържете профила си с този на Класна стая на Google и импортирайте класа си оттам. Ще Ви трябват Вашето потребителско име и парола за
  • Накарайте учениците си сами да се включат чрез кода на класа. Всеки клас има свой уникален код. Можете да споделите директна връзка с учениците по имейл или те ръчно да въведат кода на https://bg.khanacademy.org/teachers, за да се присъединят към Вашия клас.
  • Добавете ученици без имейл адреси. Вие ще създадете техните профили в Кан Академия.

Стъпка 4: Навигирайте уверено в сайта

Таблото на учителя е началната страница за учители в Кан Академия. Винаги можете да се върнете на нея, като щракнете върху логото на Кан Академия горе в центъра или като изберете Табло на учителя от падащото меню с името Ви в горния десен ъгъл на екрана. Ако след като кликнете върху логото на Кан Академия, системата не Ви препрати към Таблото на учителя, ще трябва да промените настройките си. Изберете Настройки от падащото меню горе вдясно, отидете на Роли и се уверете, че за начална страница е избрана опцията Табло на учителя.

Подробни инструкции за работа с платформата за     https://bg.khanacademy.org/khan-for-educators/resources/teacher-essentials

ІІІ. ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА С ПЛАТФОРМАТА ЗА РОДИТЕЛИ

Стъпка 1: Създайте си профил

За да си създадете профил, отворете началната страница на Кан Академия https://bg.khanacademy.org/ и кликнете върху РОДИТЕЛИ.

Ще можете да си създадете профил с Google, Facebook или с имейл. Изберете най- подходящия за Вас начин.

Ако вече имате профил в Кан Академия (дори досега да не сте го ползвали като родител), влезте от бутона в горния десен ъгъл на страницата.

Стъпки 2 и 3: Преглед на таблото на родителя и създаване на детски профил.

След като влезете в профила си, ще се отвори Таблото на родителя. Ако системата не Ви насочи автоматично към таблото, можете да го отворите, като щракнете върху името си в горния десен ъгъл на страницата, след което изберете Табло на родителя от падащото меню. Ако за пръв път влизате в своето родителско табло, ще Ви се отвори приветстващо съобщение, след което Вашето празно родителско табло. За да се свържете с детето си, щракнете върху Добави детето си. Има различни начини, по които да добавите детето си, в зависимост от това дали то вече има профил в Кан Академия:

  • Свържете се с дете, което вече има профил в Кан Академия. Ако детето Ви вече има профил в Кан Академия (например използва сайта самостоятелно или в училище), можете да се свържете с неговия профил като родител! По този начин ще имате достъп до напредъка на детето в училище, ще можете да следите какво учи вкъщи и няма нужда да „жонглирате“ между няколко профила. За да се свържете с вече съществуващ детски профил, отидете на родителското табло и щракнете върху бутона „Добави детето си“, след което изберете „Детето ми вече има профил“ под полето с дата на раждане. Въведете имейл адресa, използван от детето Ви при създаване на профила, след което изберете „Следващо“. Ще видите съобщение с потвърждение, че поканата е била изпратена към профила на детето Ви, както и подкана да излезете от своя профил, за да може детето Ви да влезе, ако няма собствено устройство. Когато детето Ви влезе в профила си, ще види известие до името си в горния десен ъгъл на екрана. След като детето щракне с мишката върху името си, ще му се отвори менюто с „Известия“, където ще види Вашата родителска заявка. За да приеме заявката, детето трябва да избере „Приеми като родител“ и да му се покаже съобщение с потвърждение.
  • Създайте детски профил под 13 г. Ако детето Ви няма навършени 13 години, ще е необходимо да използва ограничен детски профил, създаден и управляван от Вас, неговия родител. Системата ще поиска от Вас да създадете потребителско име и парола за детето Ви, както и да посочите клас в училище и пол (ако не искате да споделяте тази информация, няма проблем! Просто оставете опцията „Не е посочено“). Можете също така да посочите дали искате детето Ви да може да добавя други учители (например преподавател в училище или друг родител или настойник). Когато приключите с тази страница, изберете „Следващо“. Ще видите потвърждение, че профилът на детето Ви е създаден и ще можете да се върнете обратно в родителското табло или да добавите друго дете.
  • Създайте профил на дете с навършени 13 г. Ако детето Ви има навършени 13 години, ще може само да управлява профила си. Можете или Вие да му създадете профила, или да му изпратите покана по имейл, така че когато детето създаде профила си, той да е свързан с Вашия родителски профил. Ако искате да създадете профил на детето си, въведете потребителско име и парола за детето си и посочете клас в училище и пол (ако не искате да споделяте тази информация, няма проблем! Просто изберете „Не е посочено“). Когато приключите с тази страница, изберете „Следващо“. Ако искате да изпратите на детето си имейл, отговорете с „Да“ на въпроса „Детето ти има ли имейл?“ и въведете имейла му. Детето Ви ще получи писмо, че го каните да се присъедини към Кан Академия. Детето Ви трябва да избере „Присъедини се към Кан Академия“ и да последва стъпките, за да си създаде профил и така новосъздаденият профил автоматично ще е свързан с Вашия родителски профил.

Стъпка 4: Помогнете на детето си да влезе в профила си

След като двата профила са вече свързани, помогнете на детето си да влезе в своя. Ако с детето използвате едно устройство, ще трябва да излизате от Вашия родителски профил всеки път, когато детето Ви иска да учи с Кан Академия. Можете да излезете, като щракнете върху името си в горния десен ъгъл и след това изберете „Изход“. Сега детето Ви може да влезе в профила си, като използва потребителското име и парола, зададени от Вас.

Стъпка 5: Какво представлява учене до майсторство

Кан Академия предлага персонализирана учебна система, която се основава на ученето до майсторство. Това означава детето Ви да продължи да работи върху дадено умение или концепция, докато не го овладее напълно. Едно умение е овладяно, когато детето покаже, че може успешно да завърши задача или дейност, която изисква от него да използва умението. Много от техните курсове използват системата за майсторство. Вие и детето Ви можете да намерите тези курсове (както и всякакви други курсове), като отворите падащото меню с „Предмети“ в горния ляв ъгъл на всяка страница от Кан Академия.

Подробни инструкции за работа с платформата за РОДИТЕЛИ

 https://bg.khanacademy.org/khan-for-educators/resources/parents-mentors-1