Макет на суперкомпютър за свръх бързи изчисления

В Гимназия по информатика и компютърни науки “Академик Благовест Сендов” се създаде макет на супер компютър за свръхбързи изчисления. Той е наречен ZEN, а името идва от научнофантастичният серил “Седморката на Блейк”, в който неговият съименник е отговорен за съдбата на космически кораб и екипажа му. Благодарение на платките Raspberry Pi реализирахме малък клъстер, върху който учениците да се запознаят с паралелното програмиране.

Като език за програмиране ще се използва Python (едни от най-популярните съвременни езици), а що се отнася до паралелното програмиране, ще покажем колко лесно може да се използва паралелен код благодарение на библиотеката MPI.

Традиционно в средното образование се използват за обучение т.н. серийни алгоритми. Този вид алгоритми представляват поредица от команди, които се изпълняват последователно една след друга. Всъщност това не е единственият начин за проектиране на алгоритми. При този вид алгоритми, задачите се разпределят паралелно на няколко устройства, където се обработват поотделно. Когато имаме работа със системи, работещи паралелно, тогава трябва да започнем  да мислим по различен начин. Като цяло, ако е правилно разработен, паралелен алгоритъм се оказва много по-ефективен от един сериен, особено когато трябва да се извършват сложни изчисления, да се работи с изкуствен интелект (AI) или с огромен набор от данни. На този принцип работят и суперкомпютрите.