7-ми Май – Международен ден на радиото и телевизията

На 7-ми май отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията!

На този ден през 1895 г. руският физик Александър Попов представя своето ново откритие – първия радиоприемник в света. Той демонстрира пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник, наречен радио

Апаратът давал възможност да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

От една зала на университетската сграда Попов изпраща в друга зала думите “Хайнрих Херц”, които председателят на дружеството възпроизвежда на черната дъска.

Да получиш точна, вярна и актуална информация, своевременно, това е от ключово значение за всеки един човек и бизнес, било то от гледна точка на планови инвестиции или ежедневни задачи и комуникации.

Благодарение на дългогодишното си партньорство с “Фин ТВ” ООД, Професионална гимназия по информатика и компютърни науки „Академик Благовест Сендов“ разполага с оборудвано студио за видео записи и монтажни в които учениците могат да се обучават на тънкостите на видео заснемането и видеомонтажа.

В  специалност графичен дизайн на ПГИКН „Акад.Благовест Сендов“ – учениците от 11 клас изучават „Визуални изкуства“. Именно там гимназистите научават основните принципи, техники и специфики свързани с видео-монтажа и видео обработката.

Ето и мнението на един от нашите ученици в специалността графичен дизайн:

FinTV и ПГИКН „Академик Благовест Сендов“ честитят празника на всички работещи в сферата на радиото и телевизията!