Дигитална детоксикация

През 2017 година основен фокус на Орфей Клуб Уелнес АД е и развитието на Резиденцията като Център за дигитална детоксикация. В него чрез участие в клубове по интереси и използване на аналогови изкуства (музика, театър, танц, спорт, литература, класическа фотография, традиционни занаяти и различни други арт терапии) хората ще могат да се оттърсят от “терора на екрана” и ще използват тези възможности да заздравят отношенията помежду си. Клубът за дигитална детоксикация цели да възвърне баланса в динамиката на живота ни, чрез изграждане на култура за спокоен ум в здраво тяло.

Организацията ще продължи да предоставя поле за изява на талантливи артисти – музиканти, театрали, художници както като ментори на въпросните събития и клубове по интереси, така и като активни перформъри. 

Какво е дигитална детоксикация ?

Дигиталната детоксикация е временен период на пълно изключване от всички цифрови устройства, с цел подобрение на естественото социално взаимодействие, намаляване на стреса, и пълноценно присъствие в „офлайн“ света.

Терминът „дигитална детоксикация“ е добавен в Оксфордския речник през 2013 г., само шест години след пускането на пазара на първия Iphone (който започна революцията на смартфоните). Какво се е случило с начина, по който ние използваме технологии в рамките на тези шест години, което е направило дигиталната детоксикация толкова важна?

1/3 от световното население има достъп до интернет. Чрез създаването на здравословни взаимоотношения с нашите устройства, разработване на нови, положителни социални норми и етикет, и чрез промяна на начините, по които проектираме и градим нашите дигитални технологии, ние можем да променим хода на човешката история.

Живеейки сред поколение от майстори на мултитаскинга, намираме за трудно просто да седнем и да се фокусираме на едно нещо. Вместо това продуктивността ни намалява докато нивата ни на стрес се изстрелват до облаците. Прекомерното използване на интернет – нарастващата зависимост и пристрастяване към мрежата, мобилните устройства и социалните медии са фактори по-сериозни отколкото искаме да си признаем. Много хора започват да осъзнават негативния ефект върху личния си живот, семейните структури и обществото като цяло, и започват да поставят под въпрос ролята, която екраните играят в живота ни.

Преживяването на по-голямата част от съзнателния ни живот през екрани, безкрайно вързани към устройствата си, ни коства повече отколкото сме подозирали и започваме да разбираме, че това не е отговорът. Време е ерата на психически прегаряния, културата „винаги на линия“, мултитаскинга (едновременно вършене на много неща), зависимостта от технологии, умората, „социалните медии на нещата“ и претоварване с информация да стигне края си. Това е нова глава – възможност за нас да преразгледаме какви са взаимоотношенията ни с дигиталните технологии, и на свой ред, как пълноценно да изживеем живота си на тази красива планета.

Около 75% от нас използват мобилни телефони, а повече от един милиард са на няколко кликания разстояние от това да станат Фейсбук приятели. С едно натискане на бутон или слайдване на екрана ние комуникираме, споделяме и създаваме заедно с почти всички, по всяко време и навсякъде. Дори само за последното десетилетие стигнахме толкова далеч. Превръщаме се в истинска глобална общност. Това е един от най-вълнуващите и красиви мигове в човешката история и ние го преживяваме.

Не трябва да пренебрегваме обаче факта, че много от нас се чувстват дотолкова обвързани с технологиите, че не допускаме дори и едно съобщение или имейл да мине без да отговорим моментално и да почувстваме безпокойство. Културният натиск непрестанно да проверяваме съобщенията си и да сме в крачка с най-новите публикации, блогове и новини често води до усещането на претоварване и разочарование, без да имаме време да поемем дъх.

Въпреки това ние не сме и не смятаме да се превръщаме в нео-лудити. Развитието и употребата на технологиите е незаменима част от бъдещето ни. Да се откажем напълно от технологиите би било равносилно на това да им се отдадем изцяло и да станем роби на „терора на екрана“ – това би довело до пълна загуба на връзка с реалния свят и социална изолация. Това, за което настояваме, е че всички ние се нуждаем от пълноценна почивка за да може разбърканият ни от екраните мозък да се възстанови, а социални ни умения да се разгърнат по естествен път.

ЧАСТ 1

В тази цифрова ера на онлайн пазаруване, 4D филми, навигационни системи и социални медии, прекарваме повече време на ден пред високотехнологичните устройства, отколкото спим: 8 часа и 21 минути, за да бъдем точни. Това нарастващо пристрастяване към технологията ни прави бързо безсмислени роботи, напълно неспособни да функционират без промишлените джаджи. Първоначалната цел на технологията беше да служи на човечеството, но това може да ни нарани. Ето защо повече здравни експерти препоръчват периодична дигитална детоксикация или продължителен период без технологични устройства. Ние сме съгласни и сме съставили списък с най-добрите ползи за здравето от дигиталната детоксикация.

Решете зависимостта

Цифровата зависимост може да остане незабелязана, но реално, пречи на ежедневието ни. Голяма част от притежателите на мобилни телефони (28%) признават, че не шофират толкова безопасно, колкото би трябвало, докато използват мобилните си телефони. Зашеметяващите 83% от американските тийнейджъри твърдят, че играят на видео игри, докато са с други хора в една и съща стая. И докъдето има интернет, 92% от тийнейджърите съобщават, че ще бъдат онлайн ежедневно, а 24% от потребителите имат достъп до интернет чрез лаптопи, таблети и мобилни устройства. Да вземем почивка ни учи, че можем да живеем без постоянно стимулиране и може да ни помогне за намаляване зависимостта от електрониката.

Намалете депресията и тревожността

Твърде много от всичко е лошо за вас. Същото важи и за технологиите. Изследванията показват положителната корелация между прекомерното използване на технологиите и тревожността. Тревожността е свързана с освобождаването на допамин, който получаваме, когато получаваме стимуланти като социални медийни известия или текстови съобщения. Това на свой ред насърчава търсенето на удоволствие или търсенето на валидация, което създава среда за умствено страдание. Изследванията също така показват, че използването на цифрови устройства за целите на избягване е друг важен фактор за тревожността и депресията, свързани с технологиите.

Бъдете по-приветливи

Друго предимство за запазването на цялата електроника е, че това ще ви позволи да установите добрите маниери и уменията на хората. Ако някога сте седнали срещу някой на масата, който е направил повече контакт с телефона, отколкото с очите, може би ще знаете точно за какво говорим. Мобилните телефони и други приспособления позволяват на хората да гледат надолу и далеч от заобикалящата ги среда, като им осигуряват затворено и недостъпно поведение. Дигиталната детоксикация има потенциала да ви принуди да излезете от тази нездравословна зона на комфорт.

Изграждане на връзки

В проучване на ” Форбс ” 3 от 5 души твърдят, че прекарват повече време със своите цифрови устройства, отколкото с партньорите си. Това може да представлява заплаха за изграждането и поддържането на реални връзки. Следващият път, когато излезете на вечеря, опитайте да оставите своя мобилен телефон и други устройства у дома. Вашата половинка ще ви благодари.

Увеличете производителността на работата

Въпреки че технологичният напредък спомогна за развитието на много компании, служителите отделят твърде много време на технологиите. Проучванията показват, че средният офис работник губи поне една трета от деня поради технологията. Неотдавнашно проучване разкрива, че 60% от работодателите трябва да се консултират с най-малко 10 служители на ден, за да свършат работата си. Технологията има огромни предимства на работното място, но времето за изразходване на имейли, проверката на личните страници на facebook и реагирането на текстовите съобщения може да бъде значително намалено, ако се извърши съкращаване.

ЧАСТ 2

Бъдете учтиви

Проучване от 2009 г. установи, че над 90% от студентите вярват, че е грубо да използват мобилни телефони в киното, но въпреки това една четвърт от тях продължават да го правят. Смущаващата светлина, излъчваща от седалката ви, предизвиква раздразнение за всички около вас. Разсейванията, причинени от цифрови устройства (като светлина и звук), могат да бъдат раздразнителни за другите около вас. Вместо да ровичкате в телефона си в киното, салона за красота или в магазините за хранителни стоки, опитайте да го изключите и да запазите обществения мир.

Направете децата активни

Намаляването на физическата активност, особено при децата, се влошава с напредването на цифровите технологии. Децата не играят навън толкова, колкото са свикнали. Докато днешната младеж играе навън за по-малко от 5 часа всеки уикенд, децата, които растат преди 90-те години на миналия век играят навън за средно 9 часа всеки уикенд. Цифровите устройства могат да получат голяма част от вината за този спад. Технологията играе огромна роля в живота на децата днес, а някои твърдят, че има твърде голяма роля. Чудесен начин за насърчаване на по-активен начин на живот за децата е да се ограничи техният достъп до технологиите.

Да започнете дигитална детоксикация е чудесен начин да доведете децата си до по-голяма активност.

Пестете пари

Не е изненада, че голяма част от заплатата на всички е предназначена за компании за мобилни телефони, телевизионни компании и компании с Wi-Fi. Ако се борите с месечните плащания на сметки или спестявате пари, трябва да обмислите ограничаване от всички технологии. Тази детоксикация ще даде на вашия портфейл приятна изненада.

Насърчаване за по-добър сън

Смущаването на съня, причинено от високотехнологичните приспособления, е друга причина за психологическо безпокойство. Трудността, причинена от изкуствената светлина, ви кара да се чувствате по-будни, отколкото сте наистина, което потенциално може да попречи на качеството на съня ви. Препоръчваме ви да си дадете поне два часа свободно време преди лягане.

Насърчаване на здравословни навици

Технологичният институт в Рочестър публикува изследване, което разкрива, че учениците са по-склонни да се хранят, докато се вглеждат в цифровите медии, отколкото на масата за вечеря. Това означава, че храненето вече се е превърнало в многозадачна дейност, а не в социално и любящо преживяване. Това може да попречи на учениците да се хранят съзнателно, което може да насърчи нездравословни хранителни навици като преяждане. Дигиталната детоксикация е чудесен начин за насърчаване на здравословно и съзнателно хранене.

В какво вярваме?

 • Вярваме, че хората могат да създадат здравословни взаимоотношения с дигиталните си устройства.
 • Истинските взаимоотношения са по-ценни от виртуалните.
 • Близките ни не трябва да се съревновават с дигиталните ни устройства.
 • Технологията трябва да ни служи, а не да ни пороби.
 • Мултитаскингът (едновременно вършене на много неща) е мит.
 • Трябва да научим децата си как да живеят извън мрежата.
 • Културата да бъдем „винаги на линия“ ни прегаря и намаля продуктивността ни.
 • Да живееш добре и здравословно не се постига с наведена в екрана глава.
 • Природата, спорта и аналоговите изкуства са антидот за загубеното време онлайн.
 • Технологията може да ни помогне да станем по-човечни, а не обратното.
 • Вярваме не само в изключването на дигиталните ни устройства, но и във включването на самите нас и естествените ни способности.
 • Вярваме в създаването на балансиран живот.