Учене чрез забавление – Честит първи юни!

  Днес е празникът на децата – първи юни. Идеята едновременно да учиш и да се забавляваш не винаги се получава. Кога беше последния път, когато опитахте да научите нещо ново и въпреки това беше забавно за вас? Въпреки, че идеята за самоусъвършенстване е предизвикателна, понякога е трудно сам да се мотивираш. Един от големите умове на 20 век и известен със своята оригиналност, Уинстън Чърчил, е казал: „Лично аз винаги съм готов да уча, макар че не винаги обичам да ме учат“. Този е начинът, по който не само младежите, а и повечето от от нас виждат обучението. Това е така, защото подходът към него не се е развил особено от времето на Чърчил. Децата се вълнуват много, когато показват как разгръщат своите способности, за които другите изобщо не подозират. А колко интересно е събуждането всяка сутрин, с предположения за новите уроци, които може да им донесе денят.

  Забавлението има положителен ефект върху нивата на мотивация, определяйки какво научаваме и колко запаметяваме. Ученето не е еднократно събитие. То изисква повторение и всеотдайност. Ако опитът е забавен, обучаемите ще останат любопитни и ще продължат да се връщат за още. Точно такъв е примерът с учене на Приложно програмиране и Електронна търговия на ранен етап, в гимназията. Децата ще придобият умения, които биха могли да разгърнат по-късно в образованието си и да започнат от летящ старт в развитието на своята кариера. Това са едни от специалностите, които винаги ще бъдат търсени и ще имат разностранни начини за приложение и практикуване. Ако ученето не е забавно, то няма да бъде ефективно. Това не е само предположение, а е доказан научен факт. Приложно програмиране и Електронна търговия ясно потвърждават правилото, че ученето и забавлението могат да вървят рамо до рамо. Влиянието от синхрона помежду им само по себе си засилва ефективността на обучението, запаметяването и насърчаването на личностното развитие.

  Забавление, удоволствие, вълнение – както и да го наричаме, основната съставка на всяко обучение е ангажираност. Когато става въпрос за развиване на таланти, трябва да отделим от времето си в посока да направим учебния процес увлекателен и приятен. Чрез Приложно програмиране и Електронна търговия децата ще имат възможността да научат нещо ново и да вложат частица от себе си, за да бъде достигнат резултатът. По този начин те ще знаят, че са постигнали успех чрез усвояване на нови знания, а едновременно с това и са се забавлявали. Отключването на ангажираността не е скрито изкуство, познато само на посветените. Всъщност е много по-просто, отколкото си мислим. Комуникацията с децата, двустранната връзка с тях, насърчаването към нови знания и поощряването на успехите са елементите, които са нужни, за да се състави единното цяло, наречено УЧЕНЕ ЧРЕЗ ЗАБАВЛЕНИЕ. 

Честит първи юни, деца!

Автор: Димитър Вълков