Ученици изработиха макет на “Балабановата къща” за XIII НУК “Българските архитектурни паметници в макети”, Варна 2024г

Днес ще ви разкажем за двама ученици – Димитър Иванов и Анджелина Евльова от 8б клас, които взеха участие в XIII Национален ученически конкурс “Българските архитектурни паметници в макети”, Варна 2024г., посветен на Националния празник на България – Трети март!
Ще се опитаме да ви потопим в атмосферата на изминалата седмица, която беше доста динамична и изпълнена с най-различни емоции, от моменти на отчаяние, че ще изпуснат крайния срок, до моменти с неспирен смях и незабравими емоции с шеги и добро настроение. Децата положиха огромно старание, вложиха страшно много усилия и успяха да изпълнят зададения проект в срок и не се отказаха, защото имаше и такива моменти!
В STEM залата, която е пригодена за подобни инициативи, учениците се забавляваха докато усърдно се опитваха да реализират своята идея.
Митко и Анджи избраха да направят макет на “Балабановата къща”, която на пръв поглед е лесна за изпълнение, но се оказа истинско предизвикателство.
За стените на макета те се спряха на картон, който старателно изрязаха, залепиха и оформиха като основна структура на къщата.
Покривът също се оказа голям препъни камък, но в крайна сметка решиха да го направят от шишарки. Мина почти половин ден с белене на шишарки и още цял ден с лепенето им по покрива!
В средата на седмицата притеснението започна да се усеща все повече и повече. Прозорците, капаците и вратите бяха направени на 3D принтер с помощта на ученици от 10а, а текстовата част оформиха учениците от 9а.
Вече беше събота и крайният срок чукаше на вратата. Последни усилия и къщата беше успешно изпратена. А след цялата творческа атмосфера ще трябва да отделим още една седмица за почистване!
Благодарим на Митко и Анджи и всички замесени “виновници” за осъществяването на проекта!