Как Да помогнем на детето си да се подготви успешно за матурите

Съвети за родители по време на матурите

(Подходящи за деца на всички възрасти)

 Матурите са едни от основните изпити в живота на всеки ученик и играят ролята на важна стъпка за бъдещето му. Добрите резултати помагат на учениците да си осигурят места в училище по свой избор. Поради тази причина училищата, семействата и обществото оказват голям натиск върху тях. Вместо да оказват допълнителен натиск върху учениците, има много неша,  които родителите могат да направят, за да мотивират децата си и да им помогнат да се подготвят.

 Родителската подкрепа е от решаващо значение през сезона на матурите. Тя не само се отразява на работата на детето, но и на цялостното му благосъстояние по време на преговора. Така че, да речем, родителите също преминават през фаза на тестване по време на изпити. 

Ученик полага изпит

Търсите съвети за изпитите, които да помогнат на детето ви да учи по-добре? Най-добрият съвет е: “Не чакайте до последната минута!” Помогнете на детето да разбере, че колкото по-рано започне да се подготвя за матурите, толкова по-добре ще се представи.

Справете се заедно със стреса със от изпитите: Това са изпити, за които вашето дете може вече да е стресирано. Не добавяйте още  към този стрес.

1. Избягвайте да упражнявате прекалено голям натиск върху учениците

По време на матурите учениците трябва да се справят с огромния натиск от страна на големия брой кандидати, които се състезават за ограничени места. Освен това, трудната програма, огромното количество информация и други фактори причиняват голям стрес сред учениците.

 В този момент е важно родителите да са наясно с всички стресови фактори в живота на учениците и да избягват да си поставят нереални цели за тях. Вместо да притискат детето си да учи, родителите трябва да предлагат нежно насърчение и да мотивират децата си да работят възможно най-добре, без да се поддават на натиск.  Децата на тази възраст имат далеч по-малък опит в справянето със стресова ситуация и може да не знаят как да се справят правилно. Опитайте се да ги насърчите и избягвайте отрицателни фрази като “Ако не се справиш на изпита, си проваляш живота!”

 Вместо това кажете: „Това е просто още един изпит. Това не е краят на света; направи всичко възможно и не се стресирай  от резултатите. ” Има много хора, които вече стресират детето ви като например учители, общество, дори приятели и не трябва да сте друг източник на стрес. 

Семейство с лаптоп в спалнятаВажно е да уверите учениците, че сте там за тях и че ще ги подкрепите, независимо от резултатите от изпитите им.

Задайте реалистични очаквания: Никой освен вас не знае по-добре способностите на вашето дете. Не поставяйте пред него нереалистични очаквания. Доверете се на техните способности и имайте вяра. Всяко дете е различно; не можете да сравните всички с един и същ показател. Разбираемо е, че вие ​​като родител очаквате от детето си да постави летвата по-високо от вас. Но постоянният стремеж към съвършенство създава стрес. Нека то само определи очакванията си от изпита спрямо своите собствени способности. 

2. Обърнете внимание на храненето, упражненията и съня

Много студенти се заемат толкова сериозно учебния си график, че храненето и спането навреме заемат задно място. 

Здравословна и питателна храна: Не позволявайте на детето да пропуска всякакви ястия. Винаги дръжте бутилка вода до тях; това ще ги поддържа добре хидратирани и свежи. Всеки път, когато правят почивки между тях, им давайте здравословни закуски като плодове или салата, избягвайте кофеиновите напитки. Ниското ниво на хранене ще намали концентрацията.

Качествен сън – Уверете се, че детето спи достатъчно. Сънят дава свеж рестарт на мозъка и редуцира стреса. 

Дайте им почивка: Друго ключово нещо, което родителите могат да направят, е да гарантират, че децата се отдръпват от книгите си за малка разходка поне веднъж на ден. Чистият въздух и физическата активност  засилват паметта и мозъчните функции. Не изолирайте детето си от света. Нека се срещнат с приятелите си. Това ще им помогне да вдигнат духа си и те ще се чувстват по-свежи и уверени. Опитайте се обаче да избягвате негативни хора.

3. Създайте релаксираща и щастлива среда: Родителите обикновено са по-стресирани от децата си. Въпреки това, нека напрежението ви бъде само за вас. Не насочвайте тази тревожност и гняв, породени заедно с нея, към вашето дете.

Баща помага на дъщеря си за матурите

 Създайте подходяща среда за учене: Уверете се, че стаята е добре осветена и проветрена. Много родители са склонни да затворят всички врати и прозорци, за да избегнат разсейване на детето. Вместо това създайте място за вашето дете, което е далеч от фактори, които могат да го разсеят като телевизор, кухня и главна врата. Уверете се, че всички необходими училищни пособия са с тях като учебници и книги.

4. Помогнете на детето си да подготви график за учене.

 За да се гарантира, че всеки ден е балансиран и същевременно помага на учениците да постигнат целите си в обучението, родителите могат да помогнат на своите ученици да създадат дневен график. Анализирайте го веднъж седмично и се уверете, че не са необходими някакви модерации. Понякога, в началото, учениците може  да се нуждаят и от такива насоки, които да им помогнат да се движат по план с графика. Това може да бъде момент за родителите да бъдат подкрепящи и все пак твърдо настроени към децата си.

Майка помага на сина си за матурите5. Помогнете на децата да намерят най-резултатния за тях начин на учене. Не ги принуждавайте да променят модела си на обучение: Всяко дете е различно, какъвто е и техният стил на обучение. Не принуждавайте детето си да променя моделите си на обучение. Някои деца предпочитат сутрешните часове и някои късните нощи, някои учат мълчаливо, а някои са склонни да четат на глас. Оставете ги да учат така, както искат. Дори и да са необходими някакви промени, вашето дете ще го направи според удобството си.

7. Консултиране с учители: Окуражавайте детето, ако има проблем с материалите, да търси консултация със своите учители без притеснение. В днешно време, със огромното разнообразие от средства за онлайн комуникация, това не е толкова трудно. Учителите са с нас, за да ни помагат. Затова трябва да убедим детето, че учителят е негов съюзник в подготовката за изпита, а не човекът, който ще го оценява, и не бива да се притеснява да се консултира с него, ако не знае нещо.

Родители подаряват подарък8. Мотивирайте детето си с награди

 Много експерти смятат, че вместо да обещаете на детето си една голяма награда в края на матурите, можете да зададете много мини награди, за да отпразнувате всеки мини етап, който вашето дете среща. Това могат да бъдат дългосрочни или краткосрочни награди. Например, краткосрочните цели могат да бъдат завършване на глава или решаване на определен брой задачи. Пример за дългосрочна цел би било подобряването на ефективността при решаване тестове или задачи. Експертите смятат, че учениците се представят по-добре, ако имат поставени цели за цялото си подготвително пътуване към деня на изпита.

 Важно е да запомните, че тези мини награди не трябва да са големи подаръци, но могат да бъдат малки лакомства от любима вечеря, филм, почивен ден – всичко, което ще помогне на детето ви да учи по-добре и по-мотивирано .

9. В деня преди изпита

 Помогнете на ученика да остане спокоен, в случай, че се разтревожи – няма смисъл да се разстройва заради нещо, което все още не се е случило. Напомнете му нежно да даде най-доброто от себе си на изпита, похвалете за усилената работа, която е показал.

Здравословен обяд за ученициУверете се, че всичко е приготвено за утрешния ден – канцеларски материали като химикалки, хартия, калкулатор (със свежи батерии!), транспортир; опаковало ли е всичко необходимо? Няма нищо по-лошо от осъзнаването, че нещо важно е забравено в последния момент.

И накрая, уверете се, че детето ви спи спокойно, за да се събуди отпочинало и навреме за важния ден.

Денят на изпита е от решаващо значение – не само преди изпита, но и след изпита. Ето защо е важно да отделите известно време след всеки изпит, като разберете как е  преминал и да го успокоите , ако изпитът е бил особено труден. Родителите също могат да използват това време, за да окуражат учениците си за следващия изпит и да им дадат така необходимото потупване по гърба.

10. След публикуването на резултатите

Съсредоточете се върху области или теми, където представянето му се е подобрило и го похвалете за усилията му.  Ако не е оценен така, както се е надявал, уверете го, че можете да работите по тези предмети заедно преди следващия изпит.

Изпити НВО

 Възстановете увереността му с насърчение и любов и не го сравнявайте с връстниците му. Напомнете му за собствените му сили и таланти и продължете напред с тези позитиви, за да си осигурите здравословни перспективи за следващата учебна година.

 Важно е родителите да запомнят, че след изпитите няма смисъл да разглеждат подробно листовете, за да посочат грешките, които са допуснали учениците. Това може да има отрицателен ефект върху морала на детето и може да им причини повече вреда, отколкото полза, особено веднага след като са положили всичките си усилия в изпита.

 Матурите са един от най-стресиращите моменти за цялото домакинство. Често родителите се притесняват, лежат будни през нощта с безпокойство, чудят се какво могат да направят, за да помогнат на детето си да се справи по-добре. Надяваме се, че тези съвети ще помогнат на родителите не само да мотивират и направляват децата си да се явят на изпити, но и да им помогнат самите те да бъдат по-спокойни и уверени.

Автор: Росица Петрова

ИЗТОЧНИЦИ:

https://tutorrealguru.com/blog/dos-and-donts-for-parents-during-exam-season/

https://fedena.com/blog/2019/04/how-parents-can-help-students-during-board-exams-2.html