Какво е дигитална детоксикация?

Дигитална детоксикация се определя като период от време, когато човек се въздържа от използване на технологични устройства като смартфони, телевизори, компютри, таблети и интернет пространството като цяло. Тя често се разглежда като начин за фокусиране върху социалните взаимодействия в реалния живот без разсейване. Отказвайки се от цифровите устройства, поне временно, хората могат да се освободят от стреса, който произтича вследствие на напрегнатото ежедневие. Преди да решите дали е подходящо за вас, вижте методите за прилагането й и помислете за някои от потенциалните ползи от нея.

Причини за дигитален детокс 

За много хора свързването с дигиталния свят е неотменна част от ежедневието. Според проучване на компанията Nielsen, средностатистическият възрастен в САЩ прекарва около 11 часа всеки ден в слушане, гледане или четене на нещо в интернет или социалните мрежи.

Има много причини, поради които може да искате да се откажете от мобилния си телефон или други устройства за кратко. Например, да се насладите на времето за себе си, без намесата на някое устройство. В други случаи може да почувствате, че използването на вашето устройство е станало прекомерно и добавя твърде много стрес към живота ви. В някои ситуации може дори да се почувствате пристрастени към устройствата си. Докато пристрастяването към технологиите не е официално признато като психическо разстройство, мнозина експерти смятат, че прекомерната употреба на технологии и устройства представлява съвсем реална поведенческа зависимост, която може да доведе до физически, психологически и социални проблеми.

Какво казва изследването?

Технологиите могат да бъдат стресиращи

Докато хората често чувстват, че не могат да си представят живота без техническите си устройства, изследвания и проучвания са установили, че прекомерното използване на технологии може да увеличи стреса. В годишното проучване на Американските психологически асоциации „Стрес в Америка“, около 18% от възрастните в САЩ посочват използването на технологиите като основен фактор на стрес в живота си. За мнозина именно постоянната необходимост да проверяват имейли, да гледат клипове в интернет, и пребиваването в социалните мрежи, са причина за този технологичен стрес. Едно проучване, проведено от изследователи в Швеция, установи, че прекаляването в използване на технологии сред подрастващите е свързано с депресивни състояния, проблеми със съня и повишени нива на стрес.

Доказателствата сочат, че употребата на устройства, особено преди лягане, може да повлияе на качеството и количеството на съня. Едно проучване установи, че децата, които използват цифрови устройства преди лягане, са имали значително по-лош и по-кратък сън. Проучването, също така, установява и връзка между използването на технологии преди заспиване и напълняването.

Изследователите са установили също, че използването на социални мрежи в леглото има неблагоприятен ефект върху съня и настроението. Проучването показва, че 70% от участниците проверяват социалните си мрежи от телефоните докато са в леглото, а 15% дори прекарват в леглото час или повече докато преглеждат телефоните си. Резултатите установиха, че всичко това увеличава вероятността от безпокойство, безсъние и по-кратка продължителност на съня.

дигитална детоксикация

Прекомерната употреба на устройства може да бъде свързана с проблеми, свързани с психичното здраве

Проучване, публикувано в списание Child Development, установи, че интензивното ежедневно използване на технологии е свързано с повишен риск от проблеми с психичното здраве сред подрастващите. Повече време, прекарано в използване на цифрови технологии, е свързано с разстройство на поведението и с по-лош самоконтрол. Според публикацията, ограниченото използване на социални мрежи и интернет намалява вероятността от изпадане в депресия и самота.

Постоянната свързаност засяга баланса между работата и личния живот

Това чувство, че винаги сте свързани, може да създаде усещане, че личният и професионалният живот се преплитат по доста нежелан начин. Дори когато сте у дома или на почивка, може трудно да устоите на изкушението да проверите имейла си, да отговорите на текст от приятел или да погледнете поне за 10 минути в социалните мрежи. Според списанието „Приложни изследвания в качеството на живот“, прекомерното пребиваване в цифровия свят нарушава баланса между личния и професионалния живот. Което от своя страна води до цялостна неудовлетвореност от работата, стрес и усещане за преумора. Прилагайки дигитална детоксикация бихте могли да живеете по-здравословно, по-балансирано и с по-ниско ниво на стрес. 

Социалното сравнение затруднява удовлетворението

Ако прекарвате дълго време в социалните мрежи, е напълно вероятно да започнете да сравнявате собствения си живот с този на приятелите, напълно непознатите и дори знаменитостите. Може да си създадете вътрешна нагласа, че техният живот е по-стойностен, по-цветен или по-вълнуващ. И то единствено въз основа на няколкото публикации в Instagram, Twitter или Facebook. Ненапразно е казано, че сравнението може да бъде крадецът на радостта. Детоксикацията от социалните ви мрежи може да бъде ползотворен начин да се съсредоточите върху важното в живота си, без да се сравнявате с останалите. 

Цифровата свързаност може да ви накара да се почувствате като пропуснати

Страхът от пропускане, както е описан, представлява усещане, че пропускате преживяванията, които изпитват всички останали. Постоянният престой в мрежите може да подхрани този страх. А именно – всеки път, когато видите дадено изображение или публикация за живота на някой друг, то може да ви накара да се чувствате така, сякаш животът ви е по-малко вълнуващ от техния. Може да се окажете в позиция на дотолкова ангажирани със социални дейности единствено  от страх да не бъдете изоставени. Този страх може също така да ви държи в постоянна проверка на устройството си, за да не пропуснете важен текст, история или публикация. Дигиталната детоксикация е ключ да се откъснете временно от дигиталния свят на другите, като ползите от нея могат да бъдат единствено ползотворни за вашето здраве.

Признаци, по които може да се определи дали се нуждаете от дигитална детоксикация:

 • Чувствате се притеснени или стресирани, ако не можете да намерите телефона си
 • Чувствате се принудени да проверявате телефона си на всеки няколко минути
 • Чувствате се депресирани, тревожни или ядосани, след като прекарвате време в социалните мрежи
 • Постоянно сте заети с харесвания, коментари или повторно споделяне на публикации
 • Страхувате се, че ще пропуснете нещо, ако не продължите да проверявате устройството си
 • Често се оказва да стоите до късно или да ставате рано, за да проверявате телефона си
 • Имате проблеми с дългосрочното концентриране върху извършване на дадена дейност

ученичка с лаптоп

Как да я приложите?

Извършването на дигитална детоксикация не трябва да включва пълно отделяне от устройството ви. Процесът е по-скоро определяне на граници и уверяване, че го използвате по начин, който носи полза и не вреди на вашето емоционално и физическо здраве. Изберете подходящо време, когато искате да изключите устройствата си, и след това се съсредоточете върху прекарването на един ден, напълно освободен от разсейващи фактори като социални мрежи, текстови съобщения, видеоклипове в интернет и др.

Пример за някои случаи, когато може да ограничите използването на цифровото си устройство:

 • Когато се храните, особено когато е с други хора
 • Когато се събуждате или си лягате
 • Когато работите по проект или хоби
 • Когато прекарвате време с приятели или семейство
 • Преди да заспите вечер

Дигитална детоксикация може да се прояви в много форми. Може да опитате да се откажете за известно време от всички устройства, включително телевизия, мобилни телефони и интернет. В други случаи може да искате да се съсредоточите до използването само на едно устройство като телефон или игрална конзола.

Някои идеи, които бихте могли да помислите да опитате:

 • Опитайте да се откажете изцяло от всички цифрови устройства за кратък период от време, например ден, два или седмица
 • Изберете един ден от седмицата, за да останете без устройство
 • Ако едно приложение, сайт, игра или инструмент отнема твърде много време, фокусирайте се върху ограничаването на неговото ползване
 •  Пробвайте да ограничите социалните мрежи за определен период от време

Съвети как да имате успех:

 • Уведомете приятелите и семейството си, че сте на дигитална детоксикация, и помолете за тяхната помощ и подкрепа
 • Намерете начин да фокусирате вниманието си върху други належащи дейности
 • Изтрийте временно иконите на социалните мрежи и интернет браузъра, за да намалите изкушението за влизане в тях
 • Излезте навън за по-дълго време, например отидете на забавление с приятели или се разходете сред природата
 • Водете дневник, за да проследите напредъка си и да запишете мислите си за преживяното

Отделянето от устройствата ни понякога може да бъде наистина неудобно и стресиращо. Може да се чувстваме раздразнени, притеснени и дори отегчени без компютър или мобилен телефон с връзка към интернет. Въпреки че ще бъде трудно, това може да бъде едно полезно и ползотворно изживяване, което само ще ни помогне да осмислим по-стабилно връзката си с останалия свят. Ще ни предостави различен начин, по който занапред да гледаме на него, като на свят красив и цветен, изпълнен с уникални преживявания, намиращи се единствено и само извън периметъра на нашите цифрови устройства!

Превод: Димитър Вълков