Искаш да бъдеш Програмист? Ето какво ти трябва!

В България и по света се усеща сериозен недостиг на програмисти. Това е една от най-перспективните професии и посоки за развитие, а специалистите са високо ценени и се радват на огромни възможности за по-добро заплащане и стандарт на живот. Обучението по професия „Приложен Програмист създава млади хора, които са конкурентноспособни не само в България, но и в световен мащаб.

Зная, че е рано да си решил със сигурност какъв кариерен път ще преследваш. Пред теб стоят редица избори, но ако си се спрял на перспективността на програмирането, не грешиш. Независимо дали искаш да си част от технологичен start-up или да се присъединиш към технологичен гигант от ранга на Google и Facebook, програмирането ще ти отвори множество врати. Затова в следващите редове ще те запозная с първите стъпки, които можеш да направиш.

Не се страхувай от математиката

Нека позная. Най-голямата спирачка да преследваш развитие в сферата на програмирането, е мисълта, че ще трябва да учиш много математика, че без нея няма да се справиш? Е, добри новини! За да станеш добър програмист се изисква логическо мислене. А това можеш да развиеш с правилните упражнения и практическа подготовка. Останалото е писане, писане и пак писане на код. Предимството на това да поставиш основите още в гимназията е, че ще си една крачка пред всички, които решават да се насочат към програмирането на по-късен етап.

Специализираното гимназиално обучение не е отживелица, не и когато можеш да се развиваш в толкова перспективни дигитални сфери. А какво прави програмирането толкова обещаващо?

Най-динамичната област за развитие

Като специалист по програмиране ще имаш възможност да се насочиш към редица направления, в които да се специализираш. Но това не е единственото предимство на професията „Приложен Програмист“. Ето факторите, които я правят толкова привлекателна:

  • Възможности за развитие – както споменах, програмирането ти позволява да работиш в множество сфери и да намериш тази, която те удовлетворява най-много. Можеш да разработваш софтуер, уеб или мобилни приложения, да се занимаваш с изкуствен интелект, разработка на игри, автоматизация, DevOps и много други.
  • Кадрите са търсени и добре платени – недостигът на подготвени специалисти по програмиране ги прави много желани и търсени, което пък от своя страна постоянно движи заплащането нагоре. С други думи, програмистите ще продължават да са едни от най-добре платените професионалисти.
  • Работата е гъвкава – програмистите са сред експертите, които могат да си позволят да работят от всеки край на света, по всяко време, тъй като естеството на задълженията им дава възможност да се справят с тях дистанционно. Трябват ти само лаптоп и връзка с интернет. Това предлага огромна свобода и шанса да работиш в международни екипи.
  • Креативна и удовлетворяваща – нали все казват, че за да си добър в това, което правиш, трябва да обичаш работата си. Е, програмистите са едни от малкото хора, които наистина обичат това, което правят. Най-малкото защото изисква от теб усилен труд и дълги часове, прекарани пред компютъра. Но резултатите, работата по различни проекти, намирането на най-добрите технологични решения не просто носят удовлетворение и задоволство, но и ти помагат непрекъснато да израстваш.

Какво включва началната подготовка?

Е, няма да се мине изобщо без математика. Но това е необходимо само в контекста на програмирането. Това е много малка част от уменията, които се развиват като начална стъпка за професия „Приложен Програмист“.

Откъм техническата страна, ще се научиш да работиш с масиви, списъци, речници, структури от данни и др. Ще започнеш изучаването на някои от най-популярните езици за програмиране – C#, C++ PHP, Java, JavaScript, Python и др. Ще направиш първи стъпки в обектно-ориентираното програмиране и ще откриеш алгоритмите, които ще те направят по-добър програмист.

Но техническите умения не са единственото, от което се нуждаеш, за да успееш. Програмирането е екипен процес. Рядко ще ти се налага да работиш напълно сам по даден проект от старт до финиш. Ще трябва да се научиш как да правиш кода си четим, за да могат колегите ти да се ориентират в него – нещо, което и на теб ще ти се наложи. Ще трябва да развиеш ключови не-технически (т.нар. меки) умения, тъй като комуникацията и работата в екип са част от всеки ИТ проект.

Какво е бъдещето на професията?

Както вече отбелязах, да си приложен програмист означава да помислиш за бъдещето си. Не просто заплащането и стандартът на живот са коренно различни от тези в много други сфери, но и развитието на областта не само няма да се забави, а ще се засили. Технологиите еволюират бурно и ключът за бъдещето се крие в тях.

Сега и ти можеш да станеш част от тези процеси, още от най-ранна възраст. Обичаш да играеш игри, но искаш и да ги правиш? Имаш любими приложения, но ти хрумват идеи как да станат още по-добри? Пътят на програмиста ще ти позволи всичко това и още много.

Професионална гимназия по информатика и компютърни науки „Академик Благовест Сендов“ е първата частна гимназия в Пловдив, която отдава внимание точно на този тип перспективни професии в дигиталната сфера. Вярваме, че като младеж, заслужаваш шанса да положиш стабилни основи за едно удовлетворяващо бъдещо развитие.

Специалността ни по Програмиране съчетава одобрената от МОН учебна програма със специализирана подготовка. Тя, от своя страна, залага на практическите умения и упражнения, които ти позволяват веднага да приложиш наученото и да затвърдиш знанията си. А ако сте родител, който се чуди дали си струва да дадете шанс за перспективно развитие на ученика си след седми клас, научете повече за специалността тук. А кандидатура може да подадете от ТУК.