Стартирай професионалната си IT подготовка със специалност “Приложно програмиране”

Нова година, нов късмет, нова възможност да започнеш професионална си подготовка в IT сектора. Специалност „Приложно програмиране“ на Професинална гимназия по информатика и компютърни науки „Академик Благовест Сендов“  набира ученици завършили 7-ми клас, за да им отвори вратите към една от най-перспективните сфери на развитие. Чувал си, че програмирането не е за всеки, но аз мисля, че всеки трябва да опита. Ако се чудиш дали има смисъл да инвестираш време и усилия в това, ето няколко признака, които ще ти помогнат да вземеш решение:

Обичаш да научаваш нови неща

Човек се учи, докато е жив и това е особено вярно за програмистите. Естеството на работата и развитието на новите технологии правят професията една от най-динамичните и изискващи непрекъснато развитие. Да си „супер дев“ не се изчерпва с научаването на един програмен език. Ако и ти обичаш постоянно да обогатяваш знанията и уменията си, софтуерната разработка ще ти даде точно тази възможност.

Заради постоянните промени в технологиите и нововъведенията по отношение на езиците процесът на учене е непрекъснат. Научаването на програмен език е чудесна отправна точка, а в процеса на практика непрекъснато ще разширяваш знанията си и ще надграждаш уменията си, особено благодарение на работата в екип и бурното развитие на технологиите.

Харесваш динамичната и креативна работа

Програмирането има много общо с креативността и мисленето „извън кутията“. Софтуерната разработка се крепи на логическото и алгоритмично мислене, които ти помагат да стигаш до решенията на дадени проблеми и казуси по най-ефективния начин. Въпреки това не можеш да инструктираш машината да свърши нещо по същия начин, по който би инструктирал свой колега. Това налага да си още по-изобретателен в начина, по който създаваш кода си.

В същото време, софтуерната индустрия се развива със зашеметяващи темпове, което прави и работата изключително динамична. Всеки ден ще се сблъскваш с нови неща, работата не е репетитивна, а ако става дума за повтаряне на код – ще се научиш как да не пишеш едно и също нещо по сто пъти.

Търсиш разнообразни възможности

Хората, които умеят да програмират, няма нужда да се придържат към нишата си цял живот. Ще имаш възможност да работиш по разнообразни проекти в различни IT компании и сфери – от разработка на уеб приложения до мобилни такива.

Ще можеш да се специализираш като front-end, back-end, а защо не и full-stack. Уменията ти ще ти позволят да се приближиш една стъпка по-близо до бъдещето, ако се впуснеш в областта на изкуствения интелект. IT сферата ти отваря вратите и към киберсигурността, тестването, системната администрация и др.

Харесва ти да решаваш проблеми

Първи стъпки в програмирането ще направиш с решаването на мънички проблеми – например, как да намериш най-голямо число, как да пресметнеш дадени операции. Това представлява природата на програмирането – решаване на даден проблем по най-добрия и подходящ начин. Процесът може да бъде описан като пъзел, а всяко парче код трябва да си дойде на мястото, за да може програмата ти да работи.

Ако харесваш да решаваш логически задачи и пъзели, то програмирането ще ти се стори като игра и правилно си се насочил към сферата. Дори и за момента логическото ти мислене да не е развито на много високо ниво, решаването на казуси и задачи чрез писане на код и практическото приложение на придобитите знания постепенно ще развият усета и логиката ти.

Искаш сам да създаваш неща

Мечтал ли си някога да разработваш видео игри? Или може би искаш да създадеш следващата, променяща света социална мрежа или дигитална платформа? Използваш приложения, които мислиш, че могат да се подобрят, или се нуждаеш от такива, които все още не съществуват? Програмирането е сферата, в която ще можеш да реализираш тези цели и мечти.

Процесът по софтуерна разработка е дълъг и никак не е лек, но носи удоволствие по свой собствен начин. Много разработчици изпитват огромна наслада от това сами да си откриват бъгове, да измислят по ефективни методи за получаване на определени решения, но най-голямото удовлетворение идва, когато видиш, че кодът ти работи. Че това, което си създал, работи.

Откъде да започнеш?

Ако разпознаваш себе си в горните описания, но нямаш никакъв опит в програмирането, специалност „Приложно програмиране“ е чудесен старт.

Обучението започва от А-Б на софтуерната разработка. Няма нужда да имаш познания в областта. Трябват ти само компютър  и желание да научиш нещо ново. Можеш да се включиш, като използваш формата по долу. Очакваме те!

КАНДИДАТСВАЙ ОТ ТУК

  Искам да кандидатствам за:

  Име и фамилия

  Име и фамилия на родител

  Телефонен номер

  Телефон на родител

  Имейл

  Имейл на родител

  Населено място: