Защо приложното програмиране е специалност с перспектива

През последните години се усети осезаема нужда от IT специалисти в областта на приложното програмиране. Процентът на безработица в бранша варира от 1 до 2%, като неписан закон е, че „програмист безработен няма“. С навлизането на новите технологии, нуждата от технически компетентни специалисти се превръща в необходимост. Високата заплата, социални придобивки и ниският процент на безработица са само част  от облагите, които носи професията. Възможността за допълнителни доходи, поемайки проекти, като фрийланс, също не са за подценяване. А може би е редно да отговорим и защо именно тази професия е сред най-търсените от работодатели и е най-предпочитана сред младото поколение.

Приложното програмиране е търсена специалност

Според статистически данни „гладът“ за ИТ специалисти, в сферата на приложното програмиране, се наблюдава все повече и сред жените. За сравнение с ЕС, спрямо последната година, страната ни се нарежда на челните места за жени, заети в ИТ сферата. Жените, записали ИТ специалност, варира около 33%, спрямо 16%, в рамките на ЕС. Безработните са не повече от 1% за страната, а стойността на годишните работни заплати често надвишава 30 000 лв.

Съвременна професия

С динамичния начин на живот и прехвърлянето на задачи между обедните почивки, няма как да си представим ежедневието без бързо зареждащ уеб-сайт. Всеки потребител- от най-възрастния до най-невръстния знае, че ти съществуваш, ако имаш корпоративен онлайн облик. А най-подходящият човек, с технически компетенции, прецизност към детайла и желание за самоусъвършенстване е именно приложният програмист. За ентусиастите, прекарващи часове в изучаване на нови методи и технологии, професията никога няма да бъде скучна.

гимназистки по приложно програмиране

Приложното програмиране и сигурността на работното място

ИТ специалистите са широко ценени, и поради това позициите са повече, отколкото необходимият брой специалисти. С високото търсене, ежегодно се повишават и заплатите, което мотивира специалистите пък да запазят работните си позиции. Ставайки дума за възнаграждение, няма как да се пренебрегне и фактът, че заплатите на ИТ специалистите са едни  от най-високите. И докато заетите в други сектори, недоволни оставят мечтите си, заради безпаричие, програмистите се радват на сигурни придобивки.

Професия на Remote

Специалистите в областта на приложното програмиране са най-привилегированите. Много често ще ги срещнеш на плажа, в лобито на хотела, в някое кафе и изобщо във всяка точка на света. Те рядко се задържат постоянно зад бюрото, от 9 до 18. Имайки всички необходими подръчни материали- лаптоп и съответния софтуер, те могат да работят отвсякъде. Техни работодатели не рядко са чуждестранни компании, аутсорсинг предприятия и големи корпорации. С такава свобода на избор няма как човек да не се почувства щастлив.

Приложното програмиране с реален принос за света

Приложните програмисти могат да се похвалят като специалисти, които променят света всеки ден. Ежедневно  в света се изобретяват нови, успешни софтуери, които  улесняват ежедневието на нас потребителите. Вдъхновяващите истории, за българи изобретили иновативен софтуер за гласово търсене в сайтове или намаляващи негативния ефект от синята светлина, не са мит. Все повече български ИТ специалисти могат да бъдат забелязани на събеседващи срещи като TED, доказвайки,че има смисъл.

Aвтор: Радостина Василева