Кои индустрии не могат без Python днес?

Ако все още не си сигурен къде се прилага Python и дали правилно си решил да започнеш обучението си по „Програмиране на изкуствен интелект“, си на правилното място. По повод обучението по Python нека разгледаме кои са индустриите, които не просто  имат място за Python разработчици, но и не могат без такива.

Създаден, за да улесни работата на физици и математици, днес Python безспорно е един от най-популярните езици за програмиране. Намира своето приложение в софтуерната разработка, т.нар. data science (наука за данните), автоматизацията, разработката на изкустен интелект, блокчейн технологиите и много други. Ако си решил да се впускаш в back-end разработката, това е един от езиците, които със сигурност си струва да изучиш.

Няколко важни предимства на Python

Като език от високо ниво, Python е лесно четим и също толкова лесен за научаване. Но това далеч не е единственото му предимство. Той е интерпретативен, обектно-ориентиран език за програмиране, който може да се прилага в много различни направления – използва се при разработката на алгоритми, създаването на структури от данни. Популярен е когато е необходимо да се визуализират и анализират данни.

Python може да бъде обвързан с много библиотеки и инструменти, което го направи изключително популярен и подходящ за областта на машинното обучение (machine learning) и изкуствения интелект. Благодарение на технологични рамки като Django и Flask, езикът може да се използва в създаването на гъвкави уеб приложения, при това с малко писане на код. А ето и в кои индустрии е особено на почит:

Уеб разработка и уеб приложения

Именно технологични рамки като Django и Flask създават възможността Python да се използва в уеб разработката. Например, ако използваш Django, можеш лесно и с малко количество код да си направиш сайт за обяви. Ако това ти звучи скучно, помисли за Instagram. Преди да бъде придобит от Meta и значително развит, сайтът е бил направен на Django. Uber също използва езика, а голяма част от кода на Pinterest също е писан на Python.

IBM, Netflix, Spotify и Reddit са само част от разпознаваемите компании, които се възползват от възможностите, които предлага Python като програмен език. От Spotify са негови огромни почитатели – използват го за backend-а си, анализите си и други.

Data science и machine learning

Ако смяташ, че научната фантастика може да бъде реалност, и искаш да попаднеш в научни среди, като Python разработчик ще имаш тази възможност. Езикът разполага с библиотеки в областта на астрономията, биологията и биоинформатиката, статистическия анализ, експерименталната психология и невронауката. Когато говорим за големи обеми от дата, в областта на Big Data и Data Science, езикът няма равен. Кодът се изпълнява много бързо и е лесен за управление. Всъщност, Python става все „по-бърз“ език.

Именно наличието на толкова много библиотеки го прави и водещ език в областта на изкуствения интелект. Специфични библиотеки, които се комбинират с езика за целите на машинното обучение, са scikit-learn и TensorFlow.

Tech и FinTech компании

Технологичните стартъпи обичат да използват Python, защото е лесен за приложение, достъпен език, който освен всичко останало е и мащабируем. Т.е. разработеният на Python софтуер лесно се адаптира към нарастващите нужди на бизнеса. Чудесен пример за това е Dropbox – създаден на Python за лично ползване, облачното хранилище се сдобива със 100 милиона потребители само за 5 години и успява адекватно да отговори на променилия се мащаб.

Езикът е популярен и във финансовата индустрия, защото гъвкавите му възможности го правят удобен инструмент както за изследователи и анализатори, така и за самите трейдъри. Намира приложение в разработката на инструменти за анализ, на банков софтуер, приложения за все по-популярните криптовалути, в изграждането на стратегии за търгуване на акции и т.н.

По своето естество и приложение, Python е сравнително нишов език, но намира приложение в едни от най-иновативните и бързоразвиващи се сфери. Макар и създаден преди повече от 30 години, днес е един от най-популярните езици за програмиране, с едни от най-големите и активни общности от програмисти около себе си.

Ако имаш интерес в някоя от индустриите, които ти представих, сега можеш да запишеш в специалност „Програмиране на изкуствен интелект“ или „Приложно програмиране“. Ще навлезеш плавно в света на програмирането, дори и да нямаш никакъв предишен опит, тъй като започваш с основополагащи знания и умения. Записването вече е отворено, можеш да се включиш от ТУК. Очакваме те!