Топ езици за програмиране през 2022

Езиците за програмиране са твоят начин за комуникация с машините, когато искаш да изпълнят определени задачи. Ако си решил да овладееш такъв през 2022 година, не се колебай да се запишеш в една от двете специалности „Приложно програмиране“ и „Програмиране на изкуствен интелект“ в Професионална гимнзаия по информатика и компютърни науки „Академик Благовест Сендов“.

Ако все още се чудиш с кой език да започнеш, тук съм, за да ти представя някои от най-популярните програмни езици, на които си струва да обърнеш внимание през 2022 година. Съществуват стотици, от които можеш да избираш, за да започнеш, да надграждаш или да предприемеш тотална промяна в развитието си. Но най-интензивно използваните са около стотина, а най-популярните и изявените могат да се сведат до списък от 10 езика, които са отправна точка за почти всеки разработчик днес.

Високо vs. ниско ниво

Програмните езици са свързващото звено между човека и машината. Те са синтаксис, който използваш, за да описваш командите, които даваш на компютъра. Различните езици имат свой специфичен формат и правила, с които трябва да се запознаеш, ако искаш да създаваш програми, които представляват последователност от команди, изписани с определен синтаксис. Разликите в синтаксиса ни позволяват да различим и два типа програмни езици:

 • Езици от високо ниво– това са езици като Java, Python и C#, които са близо до хората като синтаксис, все едно учиш английски език.
 • Езици от ниско ниво– това са езици като C, които са по-близо до машината, която вероятно знаеш, че комуникира чрез нули и единици (т.нар. машинен код).

От чисто синтактична гледна точка, по-лесни за научаване са езиците от високо ниво. Затова и много начинаещи се насочват към тях, за сметка на езиците от ниско ниво.

Най-използваните езици през 2022

Като изключим бума в разработката на изкуствен интелект и machine learning теченията, тенденциите сред езиците за програмиране са стабилни. Дори и да не си сигурен в избора си сега, той ще ти се отплати. Не просто ще можеш да се развиваш в динамични и перспективни сфери, но и ще можеш да смениш езика по всяко време. След като си научил един, научаването на втори далеч не е такова предизвикателство, каквото може би си мислиш. Нека разгледаме с няколко думи най-използваните езици, към които можеш да се насочиш през 2022:

 • Java– може би най-популярният език в момента, той се използва за сървърна разработка или в т.нар. backend. На него разчитат големи корпорации, финансови институции, нефтени компании и т.н., тъй като е надежден, сигурен и подходящ за разработката на мащабни проекти. Използва се в над 3 милиарда устройства по целия свят, а част от компаниите, които му се доверяват, са гиганти като Amazon, Instagram и Популярен е и сред разработчиците на Android приложения, а от семейството на Java е и езикът Kotlin, който привлича все повече интерес.
 • JavaScript– това е пътят, по който да поемеш, ако искаш да се занимаваш с т.нар. frontend, с други думи – да създаваш потребителски интерфейс. Днес, 97% от сайтовете използват JS за изграждане на клиентската страна на уеб страниците си. Лесен за научаване и много търсен, езикът е популярен в компании като Uber, PayPal, Microsoft и След появата на технологиятаjs, езикът постепенно намира място и при backend разработката.
 • Python– Python често се смята за бъдещето на програмните езици. Огромна част от съвременните разработчици владеят и използват езика, а той е най-ценен в областите на data science, изкуствения интелект и machine learning, благодарение на огромния набор от библиотеки с готови компоненти, които могат да се навързват заедно. Друго негово водещо приложение е в разработката на гъвкави уеб приложения чрез рамки като Flask и Когато избираш, имай предвид, че Python е по-скоро нишов език.
 • C#– това вече е универсален език за програмиране. Прилага се както за целите на backend, така и вече за тези на frontend разработката през технологията Ако искаш да разработваш видео игри, това е един от най-подходящите езици, тъй като се използва в Unity. 34% от водещите игри за мобилни телефони са правени на него. И до днес, това е един от най-популярните и подходящи за начинаещи програмисти езици.

Според т.нар. PYPL index, който измерва популярността на езиците според тяхното търсене онлайн, именно тези влизат в топ 5 за търсене на туториъли на съответните езици. Според индекса, това може да е добър показател как се движат интересите на разработчиците, съответно и в помощ, когато избираш какъв програмен език да изучаваш.

Подгласници на водещите езици

Както споменах, няма изгледи тенденциите да се изменят. Водещите езици ще си останат водещи. Затова и специалностите „Приложно програмиране“ и „Програмиране на изкуствен интелект“ в Професионална гимнзаия по информатика и компютърни науки „Академик Благовест Сендов“ те въвеждат в света на програмирането именно с тях. Но все пак, за да си изградиш цялата картина и да си създадеш идея в какви посоки можеш да тръгнеш, ще те запозная с подгласниците на най-популярните езици с по няколко думи:

 • C++– C++ е един от примерите за езици от по-ниско ниво. Той е подходящ, когато искаш да създаваш сложни приложения с много висока производителност.
 • Go– разработен от Google, за да обслужва нуждите на компанията по разрастващата се инфраструктура, днес е един от най-надеждните езици, на които можеш да разчиташ.
 • PHP– това е универсален скриптов език за програмиране, който се използва при създаването на уебсайтове. Ако някога си ползвал WordPress, знай, че CMS платформата е направена на
 • Swift– това е мощен език, създаден от Apple, и се използва за разработката на приложения за мобилни устройства на iOS, watchOS, macOS и други.
 • Kotlin– вече споменах Kotlin, който е популярен в междуплатформената разработка на приложения и се използва от над 60% от разработчиците на
 • C– това вероятно е езикът от най-ниско ниво сред универсалните програмни езици, но е много популярен, защото намира място както в разработката на игри, така и в корпоративни приложения.

Колкото повече езици съществуват, толкова повече сфери и възможности за развитие се появяват. От теб зависи в каква посока ще тръгнеш и колко усилия ще вложиш, за да постигнеш целите си. Не се притеснявай дори и да не си сигурен за избора си на език. Новaта учебна година започва и те очакват много нови неща. Затова не отлагай и се запиши!