Наръчник на дигиталния родител

В 21 век родителството вече не се ограничава само с реалния живот на децата. 

 В днешно време, особено сега в кризата с COVID-19, все повече родители се питат дали се справят добре с възпитанието в “Дигиталния свят” като едновременно са ,и учители, и спътници на детето си из океана от информация, който ежедневно ни залива. Всички родители днес са изправени пред предизвикателството да изградят правилни отношения с детето си, за да го предпазят от опасности и да му помогнат да се ориентира във виртуалния свят. Докато за предишните поколения проблемът е бил как информацията да стигне до детето, за да може то да си изгради пълна и достоверна картина за света, в днешно време проблемът е обратен – как детето да не се удави в потоците информация, които го заливат, как да се научи да отделя вярната от невярната, как да я подреди в цялостна картина и да намери своето място в нея.Тези важни умения на новото време се наричат „дигитална грамотност“. Според определението на Европейската комисия, „дигитална грамотност“ е понятие, което далеч надхвърля разбиранията ни за IT умения и програмиране, но включва още умението за работа в екип, комуникационни умения, умението да се създават иновации и да се решават проблеми, умението за критично мислене, а също така и гражданското самосъзнание и отговорност – ключови компетенции на 21 век (Digital Agenda for Europe). Основите на “Дигиталната грамотност” се поставят още от ранна детска възраст в семейната среда и затова дигиталното възпитание е важно.Затова, макар понякога да изглежда трудно, като родители имаме отговорността да “проходим” заедно с детето в интернет и да се убедим, че то притежава необходимите умения да се справя само. В тази статия сме събрали някои съвети, които ще ви помогнат с възпитанието на вашето дете в “Дигиталния свят”.

 

Направете семеен план за използването на дигитални устройства у дома 

 Медиите трябва да работят за вас и в рамките на вашите семейни ценности и стил на родителство. Когато се използват внимателно и по подходящ начин, медиите могат да подобрят ежедневието. Но когато се използват неподходящо или без мисъл, медиите могат да изместят много важни дейности, като взаимодействие лице в лице, семейно време, игра на открито, упражнения. Създайте свои собствени правила за интернет / устройство за вашето домакинство и накарайте детето си да се съгласи да ги спазва. Това споразумение може да включва обозначени зони без технология като колата, по време на хранене и в спалнята. Много експерти препоръчват тези три области като ключови места, за да избягвате използването на устройства.

Семейство с лаптоп в спалнятаОбучете се на най-новите технологии

 Много е важно родителите да са уверени в разбирането си за цифрови устройства, социални медии и приложения, игри и способността им да помагат на децата си на всяка възраст, за да осигурят положително изживяване онлайн. Търсете онлайн всичко, което сами не разбирате и актуализирате.

Използвайте сами приложенията, игрите, уебсайтовете и платформата за социални медии и т.н.

Не забранявайте на детето си да използва технологии

 Медиите са пълни със страшни истории за онлайн рисковете за младите хора. Важно е обаче да не позволявате на потенциалните проблеми да ви спрат да позволявате на детето си да използва технологии за своето образование и лични интереси. Ние живеем в дигитален свят и това няма да се промени. Трябва да помним, че технологията може да обогати живота ни по много начини, когато се използва добре. Рисковете могат да бъдат сведени до минимум, когато цялото домакинство се съгласи на някои твърди стратегии. Дигиталният свят бързо се променя и непрекъснато изисква да учим нови и нови неща, да решаваме по-сложни задачи. Практиката показва, че да държим детето си далече от интернет не намалява, а по-скоро увеличава рисковете за него, когато реши да изследва света онлайн. Заедно можем да научим децата си да бъдат по-добри участници и създатели на дигиталния свят.

Игрите също могат да бъдат полезни за уменията на децата да решават проблеми.За никого не е тайна, че опитът,  който имаме, играе ключова роля за начина, по който се справяме с проблемите. Интернет дава прекрасна възможност на децата да се учат да решават поставените им задачи. Един от най-често пренебрегваните ресурси за придобиване на такива умения са игрите и интерактивните конзоли. Те могат да развият у детето умението да погледне даден проблем от различни ъгли и да изпробва различни начини за справяне, да не се предава, когато стане трудно, а да опитва, докато успее.

Баша и син играят видеоигри с виртуална реалност„Колко време трябва да прекарват пред екраните дневно?“

 Няма универсална формула, по която да се определи това. Може би зависи от това какво всъщност прави детето. Създаването и целенасоченото свързване онлайн е очевидно по-полезно от дългите пасивни гледки. Освен това, съвместното използване на технологии в подходящи моменти е очевидно по-добро, отколкото безцелното гледане на телевизия. Така че е по-важно да се концентрираме върху качеството на прекараното време онлайн пред количеството.

Помогнете на детето си да научи за поверителността

 Научете детето си да не споделя личната си информация онлайн. Въпреки че е изкушаващо да наложим правилото „Не говори с непознати“ и да се успокоим, че детето ни е в безопасност, трябва да знаем, че това не винаги е най-правилният подход. За да бъдем по-уверени и спокойни, че детето ни е в безопасност в интернет, трябва да обърнем внимание на нещата които то може – да пази личните си данни; да не се доверява на всяка информация в мрежата, да не общува с непознати или ако реши да го направи, да бъде предпазливо и да не споделя твърде лична информация; да знае какво да направи, ако нещо се обърка, докато сърфира в мрежата.

Научете детето да подбира информация в интернет 

 Важно е детето да се научи да подбира информация в интернет (за домашното или просто за четене в свободното време) и да бъде критично към това, която намира в мрежата. За детето може да е истинско предизвикателство да намери обективно мнение или верни факти, когато попадне в бурята от противоположни мнения в интернет. За да му помогнете да го направи, говорете с него – питайте го как му се струва една или друга информация, какво го кара да се съмнява в нещо и какво да се довери.

Времето пред екрана не винаги трябва да бъде прекарано самотно. 

 Съвместното гледане, съвместната игра и забавлението с децата ни, когато те използват дигиталните устройства насърчава социалните взаимодействия, свързването, ученето и ни сближава с нашите деца. Играйте видео игра с децата си. Това е добър начин да демонстрирате добро спортно майсторство и игрови етикети. Гледайте шоу с тях; ще имате възможност да представите и споделите собствения си житейски опит и перспективи – и насоки. Не ги наблюдавайте, само онлайн-взаимодействайте с тях, за да разберете какво правят и да бъдете част от него.

Майка и дъщери заедно пред лаптопаБъдете приятел и следвайте, но не дебнете в социалните медии

  Бъдете приятел на децата си във Facebook и също така ги следвайте в Instagram, Тwitter и Youtube. Харесвайте изображенията, които те публикуват, но се въздържайте от коментари. Не се изкушавайте да споделяте техни снимки и да ги тагвате без тяхното позволение.

За всички настоящи и бъдещи “дигитални родители” сме подготвили втора част на статията “Наръчник на дигиталния родител” Очаквайте скоро в блога на Гимназия по информатика и компютърни науки .

Автор: Росица Петрова

Продължава във втора част.