Част 2. Наръчник на дигиталния родител

Продължение на “Наръчник на дигиталния родител – Част 1”

Бъдете добър модел за подражание. 

 Учете и моделирайте добротата и добрите нрави онлайн. Тъй като децата копират всичко от родителите си, ограничете използването на собствените си медии. Всъщност и  вие ще бъдете по-достъпни и свързани с децата си, ако взаимодействате, прегръщате се и играете с тях, а не просто гледате екрана.

Родител злоупотребява с телефон

Интересувайте се от онлайн света на детето си

 Говорете с децата си за това, което правят онлайн. Уверете се, че сте запознати с любимите приложения или уеб сайтове на вашето дете. Разберете как работят и какво извличат от тях.

Научете го да създава свое съдържание

Днес детето е не само ползвател, но и активен създател на дигиталното пространство. То не бива да се ограничава до ролята на потребител на услугите в интернет, напротив – трябва да знае и да може да изразява себе си и интересите си в мрежата, да създава света около себе си и по този начин да пораства.

Родители учат детето си с лаптопНаучете го да общува онлайн

За детето е важно да може да се изразява свободно в мрежата, да участва в социални мрежи, да създава свои профили и чрез тях да се свързва с другите. Практиката показва, че общуването по положителен начин в интернет е едно от най-големите предизвикателства пред детето. Важно е като родители да поговорим с него и да му помогнем да разбере, че от другата страна също стои човек и въпреки че не го виждаме, той/тя има чувства и желания, точно като нас. Общуването в интернет е предизвикателство, но е истински важно за детето да намира там приятели, да се изразява свободно и да изгражда позитивен образ за себе си и да се социализира с другите.

Използвайте родителски контрол за по-малките деца

От само себе си се разбира, че в Интернет има съдържание, което не искате децата ви да се спъват или да използват приложения и игри, когато спят, или гледат съдържание за възрастни или без значение онлайн. В интернет има много приложения за родителски контрол, които могат да ви помогнат.

Майка дебне пред лаптоп

            – Задайте време за използване на екрана или приложение и игри.

            – Проследяване на историята на сърфиране

            – Блокиране на порно, съдържание за възрастни и без значение.

            – Контрол на видеоклипове

            – Следете социалните медии

            – GPS проследяване и много повече

 

Изградете доверието на тийнейджъра и му дайте малко пространство

 Дайте им малко пространство за експериментиране (здравословен) риск, за да могат те сами да изградят капацитет за бързо възстановяване от трудности. Също така бъдете толкова приятелски настроени с вашето дете, че той или тя може да ви споделя рисковете и онлайн опасностите като кибертормоз и т.н., без колебания. Така че като родители можете да се намесите при нужда или също така да дадете решение да се преборите с опасностите.

Родител с очила за VR

Всички сме заедно в това

 Не забравяйте, че не сте сами в това пътуване. Потърсете други родители, за да видите какво са открили като ефективен подход или да попитате дали имат нужда от помощ. Споделете своите притеснения и полезни съвети. Ако имате нужда от информация за контакт с други родители или ресурси, свържете се с  училището на детето си. Важно е всички да работим заедно като общност за доброто на нашите деца и семейства.

Автор: Росица Петрова

Връзка към първа част на статията.

Разгледайте също