Тържествено откриване на учебната 2020/2021 година

Петнадесети септември настъпи, а с него и церемонията по откриване на учебната 2020/2021 година, заедно с приветстване на първите ученици. За Частна професионална гимназия по информатика и компютърни науки “Академик Благовест Сендов” това е първият учебен ден, носещ нотка оптимизъм за разчупване на статуквото и обучение без напрежение. Мотото на гимназията е качествено образование, съчетано с практически познания, без отнемане на индивидуалността на всеки ученик.

Откриване на учебната 2020/2021 година

Церемонията по откриване на учебната година започна с химна на Република България. Също така, изпълнителният директор на Пловдив Тех Парк АД, Венелин Йорданов, изнесе тържествена реч. Той увери, че добрите български традиции трябва да се спазват, но съчетани с онлайн обучение. И тъй като се намираме в условия на пандемия, поясни че мерките за сигурност е необходимо стриктно да се спазват. За финал пък сподели, че учениците не бива да растат в парникови условия, с което още веднъж демонстрира, че гимназията поощрява индивидуалността във всеки ученик.

гимназия

Представяне на учителския колектив

След речта на изпълнителния директор, думата бе дадена и на управителя на гимназията – Росен Герасимов. С много трепет и вълнение, той представи на родителите и учениците на гимназията учителския състав. Той се състои от  десет квалифицирани практици, лидери в разнообразни области, предприемачи с опит бизнес нюх. Управителят на гимназията подчерта, че всеки един от екипа трябва да направи компромис в името на опазването на здравето на децата. Учителите на гимназията се отличават с лидерство в професионалната  общност, както и разполагане винаги с най-актуалната информация.

учителски състав

Инициативи на образователния комплекс

Директорът на ИТ Академия – Атанас Костов представи някои от съоръженията, с които гимназията има повод да се гордее. Безплатното лятно училище, в което учениците се научават да програмират игри и да усвояват тънкостите на изкуствения интелект. На територията на гимназията, учениците ще имат възможност да се възползват от оборудвани зали със за игри и технологични джаджи –  ZEN компютър и STEM център. В залата по Blockchain нашите гимназисти ще се запознаят с добив на криптовалути, а в стаята за SERVER ще се докоснат до виртуалните компютри.

Прогресивно образование през учебната 2020/2021 година

Темата за прогресивното образование представи уважаваната от всички – Виделина Гандева. Изпълнителен директор на Орфей Клуб Уелнес и мениджър е на проекта „TripXV , тя подкрепи гимназията, заставайки зад идеята за иновативни педагогически модели на обучение. Частна гимназия по информатика и компютърни науки системно ще подготвя учениците си, но прилагайки метода на дигитална детоксикация. Ръководството вярва, че благодарение на откъсването от техниката, гимназистите ще успеят да съчетаят практическото усвояване на учебния материал и игрите. Чрез новите програми гимназията се връща цели да създаде и подготви грамотни, но и социални личности, хора, готови да се справят със социални предизвикателства.

гимназист

Бъдеща реализация

Професор Чавдар Дамянов също бе един от водещите на тържественото откриване на учебната 2020/2021 година. Той отбеляза, че целта на гимназията е да се превърне в бъдещ инкубатор за гимназистите. С финални думи професорът завърши, че: “бъдещето е за тези, които са на ТИ  с английския език и компютърните технологии”.

Автор: Радостина Василева