Как да учим по-ефективно чрез дистанционното обучение

Първият срок е в разгара си, а дистанционното обучение все повече поставя на изпитание знанията или незнанията, усвоени от учениците. Изучавайки уроците онлайн, в уютната домашна обстановка, несъмнено пред тийнейджърите са поставени и множество заплахи. Постоянно включеният телефон на чат,  разговорите с приятели, разсейването от учебния процес, със странични занимания, са само част от спънките в образователния процес. Повечето ученици са изградили система на учене, която е безкрайно грешна. В краткосрочен план те биха имали успех, но в дългосрочен резултатът е един- непознаване на материала и липса на основни познания.

Изолиране на социалните мрежи

Макар и често социалните мрежи да са пръв помощник на учениците в подготовката на своите домашни, те несъмнено могат да им навредят. Разсейването, породено от писането на съобщения, разговорите и преглеждането на новините във Фейсбук са враг номер 1, особено когато се отнася до съсредоточаване.

Учене на порции

Академичните среди са категорични – ученето непрестанно по 10 часа на ден уморява и натоварва.Много по-ефективно за учениците би било, ако разпределят материала си на малки порции от 30 минути, разредени с кратки почивки. Причината е, че мозъкът много по-добре усвоява информацията, поднесена на малки сесии, без риск от прегряване, т.нар “burn out”.

ученеЗаменете наизустяването с учене с разбиране

Назубрянето има краткосрочен ефект. Вместо това обучаващите се биха могли да се опитат да разкажат урок на близък, приятел, или дори да напишат какво са научили на лист хартия. По този начин мозъкът се активира усвоява по-ефективно информацията.

Включете цветни листчета в употреба

Подчертаването не винаги е ефективно. Особено когато става въпрос за много учебни предмети. Записването на важните неща на цветни листчета по отделните дисциплини е добър вариант за ученици с развита зрителна памет. Те са лесно преносими и могат да бъдат използвани на множество места – автобуса, кафето или другаде.

Фокусиране

Често учениците се объркват какво точно трябва да научат, поради големия обем от информация, с която ги затрупват всекидневно. Вместо това, те биха могли да се съсредоточат върху определени теми, които са най-важни. Едва когато усвоят тях, те биха могли да продължат с останалите, които са по-второстепенни.

Упражнения и повторения

Грешките не бива да се считат като признак за безпокойство в учениците. Макар и да съществуват празнини в знанията, те могат да бъдат преодолени с още повече повторения. Ако например ученикът изпитва затруднения по чужд език, упражнения с приложение като Duolingo биха затвърдили знанията.

Спокойна и уютна среда за учене

Най-доброто място за обучение е спокойната и уютна среда, категорични са учените. В условията на дистанционно обучение, това би могло да бъде отделено кътче, оборудвано с компютър и ученически пособия.

дистанционно обучениеОграничете фоновия шум до минимум

Според мнозина ученето, съпроводено с музика или включен телевизор помага. Действа разведрително и притъпява стреса. Проучвания, обаче доказват, че фоновия шум би могъл единствено да пречи на концентрацията и да предизвика разсейване.

Автор: Радостина Василева